To sladkorno maso, ki ji nekateri pravijo tudi Tičino, drugi Fondant, so pred časom uporabljali le peki in slaščičarji, zadnje čase pa so tudi proizvajalci postali malo bolj prožni in začeli namesto 7, 10 in še več kilogramskih pakiranj pakirati tudi po1 kg, kar me zelo veseli.
Druga plat tega pa je,
da se je s pojavom mode oblačenja tort
pojavilo tudi veliko novih proizvajalcev, vsak s svojim proizvodom,
nekateri tudi zelo poceni, saj smo v zadnjem času priča madžarski, pa češki, pa
kitajski masi, pa še bi lahko naštevala. Itak pa so Kitajci pri vseh
stvareh zelo hitri. Kvaliteta? No, to je pa že druga zgodba.
Moram reči, da je šlo
do sedaj skozi moje roke že kar nekaj teh mas; veliko teh tudi po zaslugi
delodajalcev, ki so se, razumljivo, trudili kupiti čim cenejšo robo.
Enkrat je bila masa pretrda, drugič premehka,
tretjič je pokala, naslednjič se je trgala… ja, kar veliko teh štorij je bilo, nekaterim
se danes seveda lahko nasmehnem, v tistem trenutku, ko se je mudilo, ko je bilo
treba torto popravljati in »limati«, ker je razpokala, se včasih celo strgala…
ne, v tistih trenutkih pa te stvari niso bile prav nič zabavne :-)
Da ne govorim o
štorijah s figuricami, ki smo jih delali. Ena je skup zlezla, druga je bila
trda kot kamen… seveda, saj smo vse to delali z eno in isto maso.
In kaj sem se pri vsem
tem naučila? Da masa za prekrivanje tort in masa za izdelovanje figuric nikakor
ne moreta biti isti, saj mora biti masa za prekrivanje torte mehka in voljna,
za figurice pa trša, da obdržijo obliko.
Kot sem že rekla,
veliko teh mas je šlo skozi moje prste in veliko od teh tudi v smeti :-)
Da ne govorim o jezi
in razočaranju. No, pa tudi finančna plat ni zanemarljiva.
Ampak, pravijo… kdor
čaka, dočaka in končno sem tisto pravo odkrila tudi jaz. In povem vam… s temi
masami delati je resnično užitek.
Sladkorna masa za
prekrivanje tort je ravno prav
mehka, da se lepo pregnete, zvalja in torto z lahkoto obleče, modelirna masa
za izdelovanje rožic in figuric pa ravno prav trda, da se lahko oblikuje,
obliko pa potem tudi obdrži.
Poskusite
Sladkorna masa za prekrivanje tort |
Modelirna masa za rožice in figurice
Ni komentarjev:
Objavite komentar